Johtaminen

Lean-johtamisessa visuaalinen hahmottaminen on tärkeä elementti.

Kuva: Maitoyrittäjät ry

Hyvä henkilöstöjohtaminen on avain siihen, että työntekijöistä pystytään pitämään kiinni ja heidän saadaan motivoitumaan työntekoon entistä paremmin. Hyvä motivaatio tukee hyvää työn laatua. Henkilöstöjohtaminen näkyy myös ulospäin ja vaikuttaa yrityksen työnantajabrändiin. Työnantajabrändi vaikuttaa rekrytointiin sekä sidosryhmätukeen. Hyviä työnantajia kunnioitetaan. (ks. kuva Vetovoimaketju)


Riitta Viitala (2021) on luetellut henkilöstöjohtamisen tehtävät seuraavalla tavalla:

Henkilöstöjohtamisen tehtävät ovat:
* Huolehtia, että yrityksessä on oikea määrä oikeanlaisia ihmisiä tekemässä järkeviä työkokonaisuuksia, jotta liiketoimintaa saadaan toteutettua tavoitteiden ja suunnitelmien mukaan.
* Vahvistaa yrityksessä toimivien ihmisten suorituskykyä, joka perustuu osaamiseen, motivaatioon, sitoutumiseen ja työhyvinvointiin.
* Optimoida henkilöstöön liittyviä kustannuksia ja edistää siten yrityksen talouden hyvää hoitoa.
* Varmistaa, että henkilöstöjohtaminen toteutuu lakien ja sopimusten mukaisesti ja että siinä noudatetaan vastuullisen johtamisen periaatteita.
* Vahvistaa yrityksen edellytyksiä kehittyä ja uudistua.
* Huolehtia hyvästä työnantajakokemuksesta ja -kuvasta.
- Viitala, 2021


Lean-johtaminen

 

Leanin tavoitteena on selkeyttää toimintatapoja ja osallistaa työntekijöitä mukaan kehittämiseen. Lean on jatkuvaa parantamista ja kehitettävien kohtien tunnistamista. Pro Agria Keskusten liiton teoksessa Lean Maataloudessa on lueteltu, miten motivoidaan työntekijöitä. Lista on selkeä ja käytännöllinen:


1. Osoita työntekijöille kunnioitusta ja voita heidän kunnioituksensa

2. Aseta tiimille korkeat tavoitteet (tavoitteiden tulee olla myös konkreettisia ja niiden toteutumista pitää pystyä helposti seuraamaan)

3. Tee työtehtävistä merkityksellisiä

4. Pyri lisäämään sitoutumista

5. Käytä tavoitetaulua, joka on kaikkien nähtävillä

6. Tee hyvästä tiimistä vielä parempi

7. Puhu työntekijöiden panoksesta

8. Vältä negatiivisuutta

9. Reagoi jatkuvasti huonoihin suorituksiin

10. Luo aikaa ja tilaa valmentamiselle ja mentoroinnille

(Fladkjaer Nielsen, Vibeke, 2018. Lean maataloudessa : esimerkkejä maitotiloilta.)


Lean-johtamisessa selkeät työohjeet, helposti löydettävä ja visuaalinen informaatio ja jatkuva kehittyminen ovat suuressa roolissa. Esihenkilö toimii valmentajana ja motivaattorina, joka saa työyhteisön aktiiviseksi kehittäjäksi.

Lue lisää Leanista täältä:https://leanthinking.fi/mita-lean-on/


Lataa tästä Maitoyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Henna Meron koulutusmateriaali Lean-johtamisesta

Perehdytys

Hyvä perehdytys luo paremman työntekijäkokemuksen, vähentää virheiden vaaraa ja vahvistaa työntekijän varmuutta itsenäiseen työntekoon. Perehdyttämiseen kannattaa panostaa ja se on hyvä miettiä selkeäksi paketiksi etukäteen. Mitä työntekijän pitää osata? Mitkä turvallisuusasiat pitää huomioida? Mitkä ovat tilan tavat? Perehdytyskansio, johon kaikki materiaali on kasattu, on hyvä keino huolehtia siitä, että kaikki tarvittavat asiat tulee myös käytyä uuden työntekijän kanssa läpi. Turvallisuusasioita läpi käydessä olisi hyvä allekirjoittaa yhdessä vielä turvallisuusohjeet joita sitoudutaan noudattamaan. Tämä auttaa myös sellaisissa tilanteissa kun sattuu tapaturma ja syitä on selviteltävä.


Kantoniemen tila Oy on Ähtärissä toimiva maitotila, jolla perehdytyskäytännöt on koettu onnistuneiksi. Alla olevasta tiedostosta löytyy Kantoniemen tilan esitys perehdyttämisestä.

Hyvä työilmapiiri

Hyvä työilmapiiri on sellainen, jossa sisäinen viestintä toimii; keskustellaan, annetaan palautetta ja jaetaan tietoa. Työntekijäymmärrys on tärkeä osa hyvän työilmapiirin rakentamista. Tällä tarkoitetaan sitä, että huomioi mitkä asiat vaikuttavat työntekijän suoriutumiseen ja motivaatioon. Tasapuolinen kohtelu, selkeät työohjeet ja toisen huomioiminen arjessa ovat tärkeitä osia hyvän työilmapiirin saavuttamisessa. Minkälaisia yhteisiä hetkiä ja kohtaamisia teillä on päivän aikana? Miten suhtaudutaan epäonnistumisiin? Muistetaanko kiittää? Ihmiset haluavat tulla nähdyksi ja kuulluksi. Kysy mitä kuuluu ja ole aidosti kiinnostunut myös työn ulkopuolisesta elämästä. Usein tämä vaikuttaa myös siihen, miten työssä suoriutuu. Huomioi työntekijät yksilöinä. Kaikille ei toimi samanlainen viestintä. Opettele tunnistamaan mitkä asiat ovat tärkeitä kenellekin.

Huomioi myös erilaiset persoonallisuudet työyhteisössä. Voit tutustua esimerkiksi DISC-analyysiin täällä: https://discprofiili.fi/disc-analyysi/


AVOIN JA VASTUULLINEN KOTIELÄINTUOTANTO - IMAGO JA TYÖVOIMA -HANKE
Sivu koottu 2023
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita